Nieuwe woorden leren (B2 & hoger)

Nieuwe woorden leren: het is misschien wel de belangrijkste bouwsteen om goed Nederlands te leren. 

Om de nieuwe woorden goed te onthouden is het belangrijk om ze meerdere keren te horen, te zien en te gebruiken. Dan raken ze verankerd in je geheugen. Maar hoe doe je dat als vergevorderde?

Als je net begint met Nederlands leren, is het makkelijker om de nieuwe woorden in de praktijk te brengen dan als je vergevorderd bent. Want als beginner leer je (als het goed is) woorden die je direct dagelijks kunt gebruiken.

Tafel.
Boek.
Telefoon.

Die woorden kun je makkelijk elke dag gebruiken, want in een gesprek komen ze vaak voorbij.

Als je vergevorderd bent, leer je woorden die minder alledaags zijn. Logisch, want je bent met de alledaagse woorden begonnen. Die ken je dus al. 

Ook als vergevorderde moet je de nieuwe woorden leren en in je geheugen verankeren door ze te horen, te zien en te gebruiken. 

Maar dat kan best lastig zijn! Want in een gesprekje met je buurvrouw praat je niet zo snel over uiteenlopende meningen en gepeperde discussies. 

(Tenminste, ik niet. Ik praat meestal over het weer en over haar oppashond.)

Nieuwe woorden leren als vergevorderde, 3 tips:

  1. Daag jezelf uit het woord toch dezelfde dag nog in een gesprek te gebruiken.

    Ja, ik weet het, dat kan heel lastig zijn. Zeker als het een woord is dat je in een specifieke context gebruikt. Maar probeer het toch. Het woord is misschien wel makkelijker te gebruiken dan je denkt. En je kunt het natuurlijk ook over het woord hebben: ‘Hé, ik heb net zo’n grappig woord gelezen! ‘verankeren’. Het doet me denken aan een schip. Gebruik jij dat woord vaak?’

  2. Kies 5 nieuwe woorden (van die dag, of de afgelopen dagen) en schrijf binnen 10 minuten een kort verhaal, met daarin de nieuwe woorden. Wees creatief! Echt, de meest uiteenlopende woorden kunnen samen in een verhaal voorkomen.

  3. Stel je voor dat iemand je vraagt wat dit woord betekent, hoe zou je het dan uitleggen? Dit kun je hardop doen, of in je hoofd. Bijvoorbeeld als je aan het fietsen bent of in de trein zit. Zodra je een woord aan een ander kunt uitleggen, weet je zeker dat je het begrijpt.

Ga je met de tips aan de slag! Ik wens je veel succes!

Woorden:

Verankeren: vastzetten, zodat je het niet meer vergeet

 
Vorige
Vorige

De wand - essay (Winnaar Elise Mathilde Essayprijs 2023)

Volgende
Volgende

Jojanneke in Granada - en wat ze daar leerde over de talen in je hoofd