Hoe snel leer je een nieuwe taal?
Hoe snel leer je een nieuwe taal? Dat vragen mensen mij regelmatig. Ik denk dat vrijwel iedereen die begint met het leren van een nieuwe taal zich dat na een tijdje afvraagt. Wanneer voel ik me niet meer zo’n stuntelige beginner? Wanneer kunnen mensen me zonder problemen verstaan? Wanneer is niet meer aan mijn accent te horen dat ik dit niet mijn moedertaal is?
Goede en begrijpelijk vragen. Het korte antwoord: dat hangt ervan af. Echt bevredigend is dat antwoord niet; je zoekt ongetwijfeld een preciezer antwoord. Om beter antwoord te geven, moet ik een paar tegenvragen stellen.

Welke taal wil je leren?
Als Nederlands je moedertaal is, zijn sommige talen makkelijker om te leren dan anderen. Het helpt als de taal die je wilt leren (een beetje) op het Nederlands lijkt. Duits en Engels liggen bijvoorbeeld dichtbij het Nederlands (zoals ook Duitsland en Groot-Brittannië dichtbij Nederland liggen). Ook Scandinavische talen als Deens en Zweeds zijn behoorlijk verwant aan het Nederlands. Italiaans en Spaans zijn verder van het Nederlands verwijderd, maar nog steeds deel van dezelfde grote taalfamilie (het Indo-Europees).
Andere talen zijn moeilijker om te leren. Voor de hand liggende voorbeelden zijn Arabisch of Chinees. Talen met een ander schrift, een heel andere structuur en een oorsprong buiten Europa. Maar ook Europese talen als Hongaars en Turks zijn veel lastiger om te leren. Als je Nederlands spreekt, leer je over het algemeen dus sneller Duits dan Turks.
Kun je goed talen leren en welke talen spreek je al?
Sommige mensen leren makkelijker een taal dan anderen. Ze hebben meer taalaanleg en daar is niets aan te veranderen. Als je al een andere taal hebt geleerd naast je moedertaal, leer je meestal makkelijker een nieuwe taal. En misschien spreek je al een taal die lijkt op de taal die je nu wilt leren. Dan leer je je nieuwe taal nog sneller.
Hoeveel tijd wil en kun je eraan besteden?
Je leert een nieuwe taal door er tijd aan te besteden. Als je in het land woont waar de taal wordt gesproken, je elke dag de taal hoort en elke dag de taal gebruikt, kun je in een paar maanden tot een jaar heel grote stappen zetten. Dan spreek je je taal misschien wel al ‘vloeiend’. Als je één keer per week les hebt naast een voltijdbaan en je niet heel veel met de taal in aanraking komt, dan duurt het een stuk langer. Dan moet je echt uitgaan van een aantal jaar, als het je al lukt om vloeiend in je nieuwe taal te worden.
Hoe goed wil je je nieuwe taal leren spreken?
Hoe hoger je doel, hoe langer het duurt om dat doel te bereiken – dat is logisch. Een taal vloeiend spreken vind ik een lastig uitgangspunt. Ten eerste omdat het vaak onduidelijk is wat ‘vloeiend’ precies is. Maak je dan geen fouten meer en hoor je geen accent meer? Ten tweede omdat het nut ervan niet altijd duidelijk is: waarom zou je een taal vloeiend moeten spreken, als je het alleen op vakantie gebruikt? Als mensen je goed verstaan, waarom is het dan erg om een accent te hebben? Ik zou daarom zeggen: laat de wens om vloeiend te zijn los, en richt je op communicatie. Bijkomend voordeel: je nieuwe taal gewoon spreken lukt je véél sneller dan je nieuwe taal vloeiend spreken.
Nog meer taalvragen vind je hier: Taalvragen
Heb je zelf een taalvraag? Laat het me weten, dan probeer ik hem in een volgende blog te beantwoorden! hallo [at] nabuacademy.nl
Online cursus: nieuwe taal leren
Leer je een nieuwe taal of wil je een nieuwe taal leren, maar loop je vast of weet je niet hoe je het moet aanpakken? Dan is mijn cursus Hoe leer ik een nieuwe taal? iets voor jou. Hierin leer ik je hoe je een nieuwe taal leert – de naam zegt het al. Het is een korte, heldere cursus met veel praktische oefeningen.
Wil jij je leren een boost geven, of een vliegende start maken? Volg de cursus Hoe leer ik een nieuwe taal?