Taalverhaal #5: Inez

Taalverhaal #5: Inez

Naam: Inez
Leeftijd: 31
Moedertaal: Nederlands
Andere talen: Frans, Engels

Inez is brandmanager en werkte 3,5 jaar in Parijs. Daar merkte ze dat als het écht belangrijk werd, haar collega’s op het Frans overstapten. Ze wilde daarom nog beter Frans leren en dat heeft haar veel gebracht.

Hoi Inez! Je woont nu net weer in Amsterdam, maar je hebt daarvoor 3,5 jaar in Parijs gewoond en gewerkt. Je had daarvoor al Frans geleerd, op de middelbare school en aan de universiteit. Waarom had je voor Frans gekozen?

Op de middelbare school vond ik Frans best leuk, maar ik had geen grote talenknobbel. Tijdens mijn studie moest ik verplicht een taal kiezen naast mijn hoofdvak economie. Ik twijfelde lang tussen Frans, Spaans en Italiaans. Toen het moment om te kiezen echt dichtbij kwam, was ik in Paradiso. Er kwam een nummer van Stromae en ik besloot: het wordt Frans!

Hoe goed was je Frans toen je in Parijs ging wonen?

Schrijven en luisteren kon ik wel oké, ook dankzij het semester dat ik al eerder in Parijs aan de universiteit had gestudeerd. Maar echt werken in het Frans viel me tegen. Ik kon vrijwel alles verstaan maar qua spreken moest er echt nog een tandje bij.

Na een half jaar heb ik anderhalve week heel intensief les gehad in Zuid-Frankrijk. Een beetje zoals je in Nederland naar de nonnen kunt gaan. Ik verbleef bij een gastgezin dat alleen maar Frans met me praatte, van het ontbijt tot het diner. Overdag had ik privéles en in het weekend maakte ik uitstapjes met het gezin.

Van de lessen toen heb ik heel veel geleerd. De lessen waren erop gericht om me zo snel en zo goed mogelijk verstaanbaar te maken. Daarvoor gingen we echt terug naar de basis, vooral naar de werkwoordsvervoegingen. Daar maakte ik nog beginnersfouten in en omdat het werkwoord in het Frans voor in de zin staat, maakte dat in werkcontext gelijk een slechte indruk.

Ook leerde ik om dingen zo simpel mogelijk te zeggen. Over de toekomst praten hoefde niet met een speciale tijd, de futur, maar kon gewoon met het werkwoord aller. Dat is iets wat ik op de universiteit nooit geleerd had. De lessen die ik daar volgde waren onderdeel van de studie Frans en waren gericht op perfectie, niet op de praktijk. Ik voelde me vaak opgelaten in de klas omdat anderen beter waren. Daardoor was ik bang geworden om fouten te maken.

In die anderhalve week in Zuid-Frankrijk veranderde alles: ik kreeg zelfvertrouwen! Ik begreep hoe ik een taal leerde en waar mijn valkuilen liggen. In Parijs ging ik door met privéles, 1 uur per week. Veel minder intensief, maar ook daar heb ik nog veel van geleerd.

Had je een bepaald doel voor ogen toen je naar Parijs verhuisde?

Toen ik in 2018 aankwam, had ik als doel om in 2019 vloeiend Frans te spreken. Ik kon met collega’s in het Engels praten, maar ik merkte dat ze overstapten op het Frans als het écht belangrijk werd. Als ik van mijn baan een succes wilde maken, was het dus noodzakelijk om veel beter Frans te leren. En mede dankzij die anderhalve week in Zuid-Frankrijk is dat me gelukt!

Daarna werd mijn doel om vrienden te maken in het Frans. Ik wilde door Fransen uitgenodigd worden voor etentjes, zonder dat ze dan het gevoel hadden naar het Engels te moeten switchen. Het duurde wel even voor ik dit doel bereikte. Zeker in groepen en met vrienden praten Fransen snel, en in een drukke kroeg is het dan heel lastig om ze te verstaan. Ook grappig zijn in het Frans vond ik lang moeilijk. Maar het is me uiteindelijk wel gelukt. Ik voel me niet 100% mezelf in het Frans, maar ik heb wel goede Franse vrienden gemaakt.

Je hebt dus uiteindelijk vloeiend Frans geleerd. Ben je daar tevreden over?

Supertevreden! Ik had tijdens de lessen aan de universiteit nooit gedacht dat ik zo ver zou komen. Ik ben er heel trots op dat het me is gelukt. Ik heb het zelf gedaan en het kostte veel moeite. Er is geen easy way als je een andere taal wil leren. Maar als je ergens veel tijd aan besteedt, dan lukt het. Dat heb ik er ook van geleerd.

Je woont nu weer in Amsterdam. Welke rol speelt het Frans nog in je leven?

Op werk spreek ik veel minder Frans maar nog steeds regelmatig, want ik ben brandmanager voor de Benelux. Ik heb contact met Franse vrienden en ik grijp elke mogelijkheid aan om Frans te praten en mijn kennis zo te onderhouden. Daarnaast luister ik veel Franse muziek en kijk ik naar Franse films en series.

Wat vond je leuk om te leren?

Grammatica! Ik leer echt vanuit de grammatica. Dat geeft me een goede basis waar ik weer vanuit verder kan. Zonder basis pik ik niets uit mezelf op uit een gesprek. Maar het leukst om te kúnnen vind ik spreken. Als je het een avond lang hebt volgehouden om Frans te praten, of een telefoongesprek tot een goed einde hebt gebracht, geeft dat een geweldig gevoel.

Wat ik ook leuk vond: naar Franse muziek luisteren en de teksten ontleden en vertalen. Dat heeft me heel erg geholpen de taal sneller te leren.

Wat vind je lastig?

Snel schrijven vind ik lastig. Appen ook. In het Engels heb ik dat niet, maar in het Frans wel. Misschien omdat er zulke grote verschillen zijn tussen gesproken en geschreven Frans. Ook lezen blijf ik wel lastig vinden. Ik doe het veel en kan het goed, maar voor mijn ontspanning een Frans boek lezen? Nee, dat lukt me niet.

Vind je dat je een talenknobbel hebt?

Gemiddeld, denk ik. Ik merkte op de universiteit dat er mensen zijn met een heel goed gehoor. Die praten heel makkelijk mensen na en hebben een fantastische uitspraak. Ik heb dat niet. Maar in grammatica ben ik dan wel weer goed.

Wat is het beste dat het Frans je gebracht heeft?

Plezier in het leven in Parijs! Zonder het Frans zou dat een heel andere ervaring zijn geweest. Ik heb de Fransen op een heel andere manier leren kennen. Nederlanders hebben vaak een negatief beeld van Fransen, heb ik het idee. Ze zouden afstandelijk en onaardig zijn. Maar als je door de eerste maanden heen komt en je best doet de taal te spreken, ontdek je dat het heel warme mensen zijn.

Ik vind het een cadeautje om een andere taal goed te spreken. Dat je muziek begrijpt, dat je een nieuwe cultuur kent, enzovoort. Ja, het geeft ook plezier in het leven in het algemeen.

Als je iets kon veranderen aan de manier waarop je Frans hebt geleerd, wat zou je dan veranderen?

Ik zou de praktische lessen die ik in Parijs en Zuid-Frankrijk heb geleerd, ook al aan de universiteit geleerd willen hebben. Dat het helpt om het zo simpel mogelijk te zeggen, bijvoorbeeld. Of dat je best eens een Engels of zelfs Nederlands woord kunt zeggen als je het Franse woord niet weet. Heel vaak begrijpt de ander je dan prima en kun je zonder onderbreking doorgaan met je gesprek.

Welke tip heb je voor andere mensen die Frans willen leren of aan het leren zijn?

Dwing jezelf om de taal te gaan gebruiken. Ga niet voor de makkelijk weg, maar doe alles in het Frans. Leer een paar standaardzinnen of zinsvolgordes en ga daarmee aan de slag. Je hoeft het niet ingewikkelder te maken dan nodig. En besteed aandacht aan de werkwoorden! Die zijn belangrijk in het Frans.

Tot slot, wat is je lievelingswoord in het Frans?

Chouette (‘leuk, gaaf’). Helemaal geen hip woord om te gebruiken, maar ik vind het zo lekker klinker, en het heeft een fijne uitspraak, met klanken die anders zijn dan in het Nederlands.


Cursus: nieuwe taal leren

frans leren
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.