Taalboekentip: Taal van Sterre Leufkens - Nabu academy
39
post-template-default,single,single-post,postid-39,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-back-to-top--enabled,,qode-essential-addons-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_leftright,page_not_loaded,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid

Taalboekentip: Taal van Sterre Leufkens

Taalboekentip: Taal van Sterre Leufkens

Als je in een paar uurtjes meer wilt leren over taal – en ja, dat is een ontzettend breed onderwerp – dan kan dat dankzij het heldere, interessante, beknopte boekje Taal van Sterre Leufkens. Taal verscheen in de reeks Elementaire Deeltjes, boekjes in zakformaat om snel basiskennis op te doen over uiteenlopende onderwerpen. De titel Taal laat er geen twijfel over bestaan: Leufkens (taalkundige, werkzaam bij de Universiteit Utrecht) vertelt hierin over taal in vele facetten.

Taal van Sterre Leufkens

Verwacht als lezer geen spellingsregels of stijladvies, wel duidelijke uitleg en fascinerende nieuwe manieren om naar taal te kijken. Taal is slim ingedeeld in acht korte hoofdstukken die het onderwerp steeds op een andere manier bekijken. Denk aan ‘Taal… voor een kind’, ‘Taal… voor een hersendeskundige’ en ‘Taal… voor een politieagent’. Ze vormen introducties op een bepaald, taal gerelateerd vakgebied. Wie daarna meer wil weten, kan achterin de lijst met verdiepingssuggesties raadplegen.

In korte tijd leer je veel nieuws, en ben je geïnspireerd om nóg meer te willen leren.

Elk hoofdstuk bracht me nieuwe kennis, soms zelfs heel veel nieuwe kennis. Hoofdstuk 3 bijvoorbeeld, ‘Taal… voor een oermens’, opende een nieuwe wereld voor me. De anatomische voorwaarden voor spraak en taal, het archeologisch onderzoek naar skeletten, het in kaart brengen van de verspreiding aan de hand van het FOXP2-gen: ik wist er nog amper iets van af. Ook de talige vingerafdruk en de forensische linguïstiek uit het laatste hoofdstuk (Taal… voor een politieagent) waren nieuw voor me, maar vond ik reuzeinteressant.

Kortom, Taal is precies wat je van een boek uit de reeks Elementaire Deeltjes verwacht. In korte tijd leer je veel nieuws, en ben je geïnspireerd om nóg meer te willen leren.